Potentiellt dödlig kombination av fukt och värme ökar över hela världen

Potentiellt dödlig kombination av fukt och värme ökar över hela världen

De flesta vet att fuktig värme är svårare att hantera än torr luft.
Nyligen har forskare prognostiserat ett varmare klimat i delar av tropikerna och subtroperna, når en kombinerad värme och luftfuktighet redan nu nivåer som någonsin aldrig upplevts av människor.

Studien identifierar tusentals tidigare sällsynta eller aldrig tidigare skådade anfall av extrem värme och fuktighet i Asien, Afrika, Australien, Sydamerika och Nordamerika, inklusive i den amerikanska Gulf kusten. Längs Persiska viken såg forskare mer än ett dussin korta utbrott som nyligen överträffade den teoretiska överlevnadsgränsen. Utbrotten har hittills begränsats till lokala områden och varat bara timmar, men de ökar i frekvens och intensitet, säger författarna. Studien visas denna vecka i tidskriften Science Advances.

”Tidigare studier beräknade att detta skulle hända om flera decennier , men det visar att det händer just nu”, säger huvudförfattaren Colin Raymond, som gjorde forskningen som doktorand. student vid Columbia Universitys Lamont-Doherty Earth Observatory. ”Dessa händelser håller på att öka, och de områden som de påverkas kommer att växa i direkt korrelation med den globala uppvärmningen.”

Genom att analysera data från väderstationer från 1979 till 2017 fann författarna att extrem värme / fuktkombinationer fördubblats under studietiden. Upprepade incidenter dök upp i stora delar av Indien, Bangladesh och Pakistan; nordvästra Australien; och längs Röda havet och Mexikos golf i Kalifornien. De högsta, potentiellt dödliga, avläsningarna, upptäcktes 14 gånger i städerna Dhahran / Damman, Saudiarabien; Doha, Qatar; och Ras Al Khaimah, Förenade Arabemiraten, som har befolkning på över 3 miljoner. Delar av sydöstra Asien, södra Kina, subtropiskt Afrika och Karibien drabbades också.

Inte överraskande är kustlinjer längs inneslutna hav, bukter och sund, där förångande havsvatten och extrem fuktighet sugas upp med het luft. I vissa områden längre inåt i landet verkar fuktig monsunvind spela samma roll.

Fuktigheten förvärrar effekterna av värme eftersom människor kyler sina kroppar genom att svettas; vatten som släpps ut genom huden tar bort överflödigt kroppsvärme, och när det förångas, bär det bort värmen. Processen fungerar bra i öknar, men mindre bra i fuktiga regioner, där luften redan är för belastad med fukt.
Avdunstning av svett går långsamt. I de mest extrema fall kan det stoppa nedkylningen helt. I så fall, om inte man kan ta sig till ett luftkonditionerat rum, värms kroppens upp till en livsfarlig temperatur och organ börjar svikta. Till och med en stark, fysiskt stark person som vilar i skuggan utan kläder och obegränsad tillgång till dricksvatten skulle dö inom några timmar.

TH

Related Posts

Kommentera

Läs också x

%d bloggare gillar detta: